Op de website van heet AD is op 16 november 2013 een artikel geplaatst met de kop: “Woord van het jaar 2013 IS participatiesamenleving”. Volgens het artikel hebben ruim een kwart van de bezoekers aan het Onze Taal-congres in Breda het woord gekozen als woord van het jaar 2013.
Leuk zo’n woord maar wat betekent het eigenlijk?

Volgens Wikipedia is een participatiesamenleving een samenleving waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving, zonder hulp van de (landelijke) overheid. Het woord is door politiek Nederland bedacht. Maar wat gebeurt nu met de mensen die de verantwoordelijkheid voor hun leven niet kunnen nemen? Wat gebeurt indien de familie van de mensen die de verantwoordelijkheid voor hun leven niet kunnen nemen te ver weg wonen?

Iets heel eenvoudig, zoals het douchen, wordt ineens heel lastig! Is dit het beeld van de toekomst?

Zonder twijfel zullen zorgverleners hun best blijven doen om te zorgen dat de getoonde situatie in deze film niet de werkelijkheid gaat worden. Maar met de plannen van de huidige regering om zorgtaken te decentraliseren, is het wachten op de volgende bezuinigingsoperaties bij gemeenten. Er zullen zeker verschillen ontstaan tussen verleende zorg tussen gemeenten. Hoe houdt u overzicht en de verzekering dat er iemand in Nederland is die voor de belangen van uw dierbare opkomt?

Wijontzorgen kan deze rol voor u vervullen. Er is meer tot zorg dan gezondheidszorg.
In een volgend blogartikel zal ik ook daarop ingaan.

Gary Yanover

www.wijontzorgen.nl

PageLines- klein.png